Aikuiskoulutustuen tulevat muutokset

Oletko harkinnut opintovapaan ja aikuiskoulutustuen hakemista? Nyt on korkea aika tehdä päätöksiä ja hakea. 

Nykyhallituksen lakiesitysluonnoksen mukaan aikuiskoulutustuki lakkautettaisiin 1.8.2024 ja sen jälkeen alkaviin opintoihin.  

Luonnoksen mukaan aikuiskoulutustuen lakkauttava laki tulisi voimaan 1.6.2024. Jotta voit vielä hyötyä tuesta, aikuiskoulutustukihakemus tulisi tehdä viimeistään 31.5.2024 ja aloittaa opinnot viimeistään 31.7.2024.  

Aikuiskoulutustukea voi hakea aikaisintaan 4 kk ennen tukikauden alkamista. Varsinaiset maksuhakemukset tehdään takautuvasti kalenterikuukausittain. 

Voit olla oikeutettu aikuiskoulutustukeen, jos työnantajasi on myöntänyt sinulle opintovapaan, olet ollut samassa päätoimisessa työsuhteessa vähintään vuoden ajan, sinulla on vähintään 8 vuotta eläkevakuutettua työhistoriaa, kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin ja opinnot kuuluvat aikuiskoulutustuen piiriin etkä saa muita tuen maksamisen estäviä tukia samalle ajalle. 

Tämä lakimuutos ei vaikuttaisi jo aiemmin myönnettyihin aikuiskoulutustukiin, jos jatkat samoja opintoja. Tässä tapauksessa aikuiskoulutustukea voisi saada siirtymäajan eli vuoden 2025 loppuun asti. 

Lakiesitysluonnos tulee eduskunnan käsittelyyn helmikuussa, joten vielä ei voida sanoa varmaksi mitään muutoksia.

Seuraa ajankohtaisia uutisia aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta Koulutusrahaston sivuilta: https://www.aikuiskoulutustuki.fi/ajankohtaista-aikuiskoulutustuesta/ .